Бели бенгалски тигри са най-новата придобивка на Софийския зоопарк

Бенгалски тигър

Бенгалски тигър

Два бели бенгалски тигъра пристигнаха в Софийския зоопарк на 27 януари 2020г. от зоопарка Гиор в Унгария. Те са родени там и са брат и сестра на възраст 1г. и 7 м. Женската се казва Нарцис и е по-плаха и недоверчива, а мъжкия Киафа е по-смел и социален.

Белите тигри са цветна вариация (рецесивни мутанти) на бенгалските тигри и не са албиноси. Имат светло кафяви ивици и сини очи. Те се срещат много рядко в природата и трудно оцеляват при естествени условия поради нетипичната си окраска, която ги прави лесно забележими и им пречи при ловуването. Линията на белите тигри е закрепена от човека, като се  размножават в зоопаркове като атрактивен вид.

Бенгалския тигър е в категория Застрашен вид в Световната червена книга. Тенденцията при дивата популация е „Намаляващ брой“, като в природата има останали между 300 и 500 екземпляра в природата. Включен е в приложение I на CITES. Заплахите за съществуването на вида са загубата на местообитание, бракониерството

Обитава тропичните и субтропичните гори в Индия, Непал, Бутан и Бангладеш. Хищник, който се храни с елени, биволи, диви прасета, маймуни, птици и др. Няма определен размножителен период, бременности трае около 105 дни и ражда до 4 малки. На дължина достига до 3м., мъжкия е по-едър и тежи до 250кгл , а женската – до 130кг. Живее 10-25 години.