Два черни ягуара пристигнаха в Зоологическа градина-София

Снимка: БНТ

В началото на март 2023г. Зоологическа градина – София се сдоби с два млади мъжки черни ягуара. Животните са братя и се казват Жан и Жак и са на година и шест месеца. Идват от зооопарка Parc des Felins във Франция, където са живели със своите родители. Te са част от специалната Европейска програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, целяща успешно размножаване на приоритетни видове в зоопаркови условия. Пристигането на животните става възможно след продължителни преговори и последващо разрешение на координатора на програмата за ягуарите.

Софийският зоопарк има дългогодишен опит в отглеждането на ягуари, а от 2017 г. загражденията на големите котки са изцяло реновирани и отговарят на най-съвременните изисквания за такива хищници в зоопаркови условия.

Ягуарът е в категория „Почти застрашен“ според IUCN (Международен съюз за защита на природата). Популацията му е с тенденция към намаляване най-вече поради загуба на местообитанията му. Черните ягуари са меланистична форма на вида. Те притежават и характерната окраска за представителите на тези котки, представляваща черни петна (розетки), но тя е по-слабо забележима, тъй като се слива с тъмния цвят на козината.