Женски персийски леопард пристигна в Софийския зоопарк

Персийски леопард сн. К. Зарева

Персийски леопард сн. К. Зарева

Зоологическа градина – София получи женски персийски леопард от Зоопарка Шошто Нирегихаза в Унгария. Персийката е на 3 години и се казва Азара. Тя ще прави компания на величествения мъжки леопард Дан, който дойде от Хановер, Германия и отдавна чака подходяща партньорка.

Този женският персийски леопард идва в София по препоръка на координатора на Програмата за застрашени видове (EEP), в която Софийския зоопарк участва с 8 вида през последните 10 години. Целта е да се създаде размножителна двойка с нашия мъжки леопард. Азара ще е третата женска, която получаваме по линия на програмата, след като предишните две женски се оказаха неподходящи. Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат само по време на брачния период. Надяваме се Дан и Азара да се харесат и да имаме размножителен успех, което е крайната цел на програмата.

За адаптиране на женската към новото жилище се предвиждат между 1 и 3 седмици, след което започва запознаването между двата леопарда

Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категория „Застрашен вид“ в Световната червена книга и тенденцията при  популацията му по света е намаляване на броя им. Днес в природата са останали около 1 300 индивида. Основните заплахи за персийските леопарди са бракониерството и преследването от човека, загубата на местообитание, безпокойство и военните конфликти в ареала му. Затова размножителната програма в зоологическите градини, в която участва и Софийския зоопарк е от голямо значение за спасяването на тези великолепни животни.