Зоологическа градина – София получи нов вид човекоподобни маймуни – гибони сиаманги

Сиаманг Снимка: Катерина Зарева-Симеонова

Софийския зоопарк има нов рядък и атрактивен вид примати в своята зооколекция – двойка гибони сиаманги. Сиамангите са човекоподобни маймуни. До този момент в България в нито един зоопарк не е бил представян и отглеждан този вид маймуни. Столичния зоопарк ги получава със специалното разрешение на координатора на Европейската програма за застрашени видове за сиамангите, защото е изпълнил всички изисквания за отглеждането им след мащабната реконструкция на сектор Примати. Софийския зоопарк в момента предлага най-добрите условия за отглеждане на гибони на Балканския полуостров. Освен двойката сиаманги, в комплекс 3 на сектор Примати се отглеждат и двойка белоръки гибони.

Двата сиаманга идват от различни зоопаркове. Мъжкият сиаманг Пико е роден на 20 ноември 2013 г. и е пристигнал  от Парк де Бранфере, Франция. Неговата партньорка Блу е родена на 30 септември 2014 г и идва от Зоопарк Атика в Гърция. И двете животни са спокойни и дружелюбни и след кратък период на адаптация на 5 май се състоя тяхната първа среща в новия им просторен и добре обзаведен дом. Те се разбират чудесно и вече се държат като влюбена двойка. Любимите лакомства на Блу и Пико са плодове като банани и ябълки, но основната им храна е спанак, салати и специални гранули за примати.  Посетителите на зоопарка могат да ги видят в просторното им външно заграждение в сграда Маймуни 3, която наскоро отвори и вътрешната си, обновена зала за посетители.

Сиамангите са в категория „Застрашен вид“ в Световната червена книга. Те имат ограничен ареал и обитават само тропическите гори на о-в Суматра и на Малайския полуостров. В природата основни заплахи за популацията им са загубата и фрагментацията на местообитанията поради изсичането на горите и бракониерството. Зоологическите градини имат важна роля за опазването на биоразнообразието. Софийският зоопарк участва активно в различни консервационни програми, като отглежда, размножава и представя на публиката  редки и застрашени видове от цял свят.