ЛЪВЪТ АСЕН ОТ РАЗГРАДСКИЯ ЗООПАРК Е ВЕЧЕ ПРИ НАС!

Зоологическа градина София - Зоопаркът

В късния следобед на 24 ноември 2017 г. 3 – годишният лъв Асен беше докаран със специализиран транспорт на Фондация „Четири лапи”в Столичния зоопарк, който освен, че е най-големият в страната е определен и за национален Спасителен Център за екзотични животни. Това стана възможно благодарение на сключено споразумение между Фондацията и Зоологическа градина София. “. Асен ще остане в зоопарка до подобряване на неговото състояние, след което ще бъде транспортиран до едно от убежищата за големи котки на фондация „Четири лапи”. Всички решения, свързани с неговото отглеждане ще се вземат след консултации между специалисти на Зоопарка и „Четири лапи“.

Директорът на зоопарка – г-н Добромир Бориславов, ветеринарни лекари, специалисти и гледачи, както и представители на „Четири лапи” посрещнаха лъва , който беше прекарал няколко часа под упойка във ветеринарната клиника „АМИ Вет”.Там му бе направен обстоен преглед . Директорът и колегите от Зоопарка не си тръгнаха, докато лъвът не излезе от упойка напълно и нямаше опасност за влошаване на състоянието му.

Първите впечатления са, че животното не е агресивно, а просто е много стресирано. В първия момент се отнася с недоверие, докато разбере, че нищо лошо няма да му се случи.

Настанено е в отделна сграда, където има на разположение четири големи помещения, но засега е оставено да свиква само в две от тях. След първия контакт и след като се успокои, лесно позволява да бъде преместван от едно помещение в друго и може да бъде накаран да направи много упражнения, което е важно за възстановяване на нормалното му физическо състояние, доколкото това е възможно.

При него се работи с изключително внимание и търпение, за да може да се подобри и психическото му състояние, което в момента не е добро.

Животното има апетит още от първия ден, което също е много важно за неговото здраве.

След получаване на медицинските резултати, комисия от ветеринарни лекари на Четири лапи и Зоологическа градина София ще набележи по–нататъшни мерки за подобряване на благосъстоянието му.

Засега се въздържаме от снимки, поради това, че Асен има нужда от пълно спокойствие, което е от голямо значение за неговото по-бързо възстановяване.

Можем да уверим всички, които се интересуват от неговото състояние, че в Столичния зоопарк ще се грижим за него с внимание и любов!