Над 700 обществени организации, фирми и частни лица са дарители на софийския зоопарк

През 2022 г. се навършват 25 години от създаването на „Дарителската програма“ с цел подпомагане консервационната дейност на зоопарка. Повече от 700 обществени организации, фирми и частни лица са част от „Дарителската програма“ на Зоологическа градина – София от създаването й през 1997 г. досега. Вече 25 години програмата функционира, като най-популярно e желанието за осиновяването на животни. Основната цел винаги е била не само събиране на допълнителни финансови средства за подпомагане на Зоологическа градина-София и нейната консервационна дейност, но и за реализирането на социална, образователна и културно-обществена дейност на зоопарка. Желаещите да се включат в програмата нараства всяка година, защото хората не само споделят целите и ценностите на зоопарка, но и лично могат да видят резултата от участието си като дарители.

Само за 2021г. броят на дарителите и осиновителите в зоопарка е близо 60, като 25 от тях са юридическите лица. Тяхната помощ може да се види в реконструирането на външното заграждение на женската бърнеста мечка Шрея,  която пристигна през ноември миналата година от Сингапур за партньорка на мъжкия бърнест мечок Лиам и което благодарение на дарителските средства и труд беше превърнато в място за отглеждане на това изключително рядко животно по най-високите съвременни стандарти. С дарителски средства са изцяло реновирани и две от детските площадки в зоопарка, бяха закупени три нови триколки, специализирани храни за примати, специални отоплителни и светлинни тела за крокодила Габриела, бе подкрепено участието на зоопарка в консервационната програма за размножаване и възстановяване в българската природа на застрашените белошипи ветрушки и др.

Благодарение на приятелите и дарителите на Столичния зоопарк през 25-те години от съществуването на програмата бе постигнато наистина много. Чрез дарения е създаден „Екологичен научно-образователен център“, чиито „Лятно зооучилище“ традиционно се радва на небивал интерес, а тази година въпреки пандемията в него се включиха онлайн над 300 деца от България и от чужбина. През годините дарителски средства са осигурявали специфични и скъпоструващи хранителни добавки, както и лечение на животни, купувани са специални играчки и техническо оборудване, чрез които да бъде повишено качеството на живот на дивите обитатели и обогатявано средовото обитание на животните в зоопарка. Но огромната роля на дарителите е тяхната подкрепа в най-важната дейност за всеки модерен зоопарк – отглеждане и размножаване на редките и застрашени животни и участието в консервационни проекти за опазване на видовете. Столичната зоологическа градина участва в 14 Европейски програми за застрашените видове (EEP) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) за снежните леопарди, лешояди, ягуари, тигри, гибони, бърнестите мечки, антилопи и др. Всяка консервационна програма е дългосрочно и изключително скъпо начинание и затова от години всички модерни зоопаркове имат дарителски програми, чрез които дават възможност на посетителите и на всички поддръжници на програмите да помагат в този процес. Данните на ЕАЗА показват, че за последните 15 години са събрани над 5 млн. евро чрез реализирането на различни природозащитни каузи и програми по целия свят и голяма заслуга за това имат именно индивидуалните дарители в подкрепа на консервационната дейност на зоопарковете. Зоологическата градина в София отдавна е част от този процес за опазване на световното биологично разнообразие