Следвайте ни:

Новини

Официално откриване на новата външна експозиция за големи котки в Зоологическа градина – София

На 16.06.2017 г. госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на София в присъствието на директора на зоопарка г-н Добромир Бориславов, г-жа Йоана Христова – заместник кмет по екология, представители на СОС и СО, БАБХ и РИОСВ, осиновители, дарители и медии, откри официално реконструкцията на външните заграждения за големи котки. Госпожа Фандъкова благодари на всички отговорни лица и институции, които са помогнали за успешното осъществяване на този проект на стойност 1 млн. и 400 хил. лева. Тя подчерта, че това е значимо събитие, тъй като реконструкция от такъв мащаб не е имало досега. Кметът подчерта, че реконструкцията е извършена като са спазени всички препоръки на Европейската асоциация на Зоопарковете и аквариумите, тъй като Софийският зоопарк се стреми да стане част от общността на европейските зоопаркове.

3_kotki

Столична община ще продължи да подкрепя модернизирането на зоопарка. Вече има одобрен проект за разширение на външните заграждения на приматите, одобрен е изпълнител за проекта и се търси възможност за финансирането му, което се предвижда да бъде около 1 млн и 400 хил. лв. В момента се изработва генерален план за по-нататъшното развитие на зоопарка.

4_kotki

За неговото изпълнение също ще се търси финансиране. Г-жа Фандъкова заяви, че заедно с кмета по финансови въпроси г-н Барбалов провеждат консултации в МС и търсят възможност за финансиране на проектите.

1_kotki

От събота – 17 юни всички посетители могат да се радват на новите заграждения, където ще могат да видят и обитателите им – 11 големи котки от видовете ягуар, пума, персийски леопард и черна пантера. Животните се чувстват добре на новото място и веднага се възползваха от разнообразното средово обогатяване и растителност.

6_котки

Съвсем скоро предстои пускането на тигрите в новото им заграждение. Очаквайте информация!