Откриване на юбилейна изложба, нова експозиция с африкански животни и представяне на ново мобилно приложение в Софийския зоопарк

Откриване на юбилейна изложба, нова експозиция с африкански животни и представяне на ново мобилно приложение в Софийския зоопарк

На 18 май 2018г. бе открита Фотодокументалната изложба „130 години Зоологическа градина – София“ в Софийския зоопарк. Официални гости на събитието бяха г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София, г-жа Йоана Христова, зам. кмет по екологията, г-н Елен Герджиков, председател на СОС, г-н Любомир Дреков, кмет на община Лозенец, общински съветници и представители на МОСВ, Софийския университет и много други организации и дарители и приятели на Зоопарка. Изложбата е посветена на историята на Зоопарка от основаването му през 1888г. с Указ на Княз Фердинанд до днес. Тя е разположена в близост до езерото за водоплаващи птици в Софийския зоопарк и посетителите ще имат възможност да я видят до края на годината.

Освен юбилейната изложба бяха представени две нови модерни експозиции с африкански животни в близост до огражденията за големи котки. Там посетителите могат отблизо да наблюдават семейна група от 13 суриката и група от 4 гривести бодливи свинчета през стъклени прегради.

Бе представено и новото мобилното приложение „VIPS SOFIA ZOO„ чрез което със средствата на съвременните технологии и комуникации посетителите ще могат да получат още повече информация за животните по време на разходката си в Софийския зоопарка. Веднъж инсталирано на мобилно устройство, приложението ще се активира автоматично в близост до територията на Зоопарка. Неговото съдържание ще се актуализира постоянно и ще има интересни аудио-визуални материали за различните видове животни.

С това се поставя началото на поредица от празнични събития, свързани с отбелязването на 130-годишния юбилей на Зоологическа градина – София през 2018г.