Правила на зоопарка

ПРАВИЛА ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА – СОФИЯ

Уважаеми посетители,
Любезно Ви молим да имате предвид, че на територията на Зоологическа градина София не е позволено:

Влизането с домашни животни, независимо от вида и размерите им.
Строго забранено е храненето на животните – всяко животно в зоопарка има предварително определени хранителна таблица и количество храна, които трябва да получава на ден. Храненето с каквато и да е храна от посетителите е опасно за здравето и живота на животните! Включително и с ябълки, моркови и др. подобни, които много посетители носят в зоопарка. Хвърлянето на храна от посетителите води и до поведенчески промени и разстройства – животните са постоянно изнервени и развиват „просещо“ поведение. Животните в Софийския зоопарк получават достатъчно и качествена храна.
Преминаването през защитните бариери, прескачането на огради.
Снимането с професионални камери и фотоапарати без разрешение.
Влизането с всички видове велосипеди, тротинетки, ролери, скейтборд, ховърборд, сегуей, топки, балони както и всякакви предмети и уреди, които биха могли да дразнят и безпокоят животните. Изключение може да бъде направено само при посещение на Зоопарка от деца със специфични потребности, които могат да използват колела или други уреди за облекчаване на придвижването.
Влизането на лица в нетрезво състояние.
Деца под 12 години влизат с придружител.

Нарушителите ще бъдат извеждани извън територията на зоопарка от охраната.
Гореописаните правилата са отпечатани на гърба на билета за вход в Зоологическа градина – София. Закупуването на този билет означава, че Вие сте прочели и приели правилата на Зоологическа градина София. Правилата са изложени и на входовете на Зоопарка.
Пазете билета си докато сте на територията на Зоопарка и при поискване го представете.
Посетителите трябва да спазват мерките за безопасност свързани с извънредната епидемиологичната обстановка! С цел избягване на събиране на хора в закрити пространства посетителите Залите „Големи котки, терариум и аквариум“ и Зала „Гиганти“ ще са затворени за посетители до второ нареждане. Призоваваме посетителите да спазват мерките за безопасност – препоръчително е използването на лични предпазни средства (маски, ръкавици, дезинфектанти и др.), спазване на дистанция от поне 2,5 м. между отделните групи посетители, както и да не се струпват множество хора на едно място, да се придвижват само по алеите за посетители. Всеки посетител, който предлага храна на животните, което е абсолютно забранено, ще бъде незабавно извеждан от зоопарка от охраната. Спазването на правилата на зоопарка и посочените мерки във връзка с епидемиологичната обстановка и заплахата от зараза с Covid 19 от страна на посетителите е проява на отговорност към опазването на здравето на животните, посетителите и персонала на Зоологическа градина – София, която е парк със специално предназначение и единствен дом на много птици и животни.


Зоологическа градина София лого