През 2021г. Софийския зоопарк има 50 000 посетители повече от 2020г. и интересни нови видове животни

Изминалата 2021-а година бе успешна за Зоологическа градина – София, въпреки пандемията от Covid-19, която продължи втора година. Зоопаркът бе посетен от над 350 000 посетители (с 50 000 повече от предходната година) и остана незаменимо и любимо място за разходки и близки срещи с природата и животните.

През 2021-а година бяха направени и редица обновления в парка. Бяха напълно обновени и реконструирани две детски площадки в зоопарка. Бе завършена новата експозиция за бърнести мечки, която е проектирана по световни стандарти и вече е новият дом за бърнестата мечка Шрея, която пристигна от Сингапур. Изцяло бе обновена експозицията с нутриите, а в Екологичния център към зоопарка бе създадена нова експозиция, представяща лалугерите, които са застрашен вид в българската природа.

Въпреки пандемията и всички затруднения която тя създаде, Софийския зоопарк получи много нови животни през 2021 по линия на международния зоопарков обмен и от Европейската програма за защитени видове (EEP). Пристигна женката бърнеста мечка Шрея от Сингапурския зоопарк след 50 часово пътуване. Това бе дългоочаквано събитие, по организацията на което Софийския зоопарк работи от 2 години. Тя ще бъде партньорка на мечока Лиам и обитава обновено заграждение с водопад и подходяща аранжировка. Двете мечки, които са световно застрашен вид и Софийския зоопарк участва в EEP програмата за тях с цел размножаване.     

Нови видове са тревопасният такин – азиатски вид, който се отглежда за пръв път в България, екзотичните червени ибиси, кукабура и птици носорози-тръбачи и двойка червеноръки тамарини – колоритни южноамерикански маймунки, както и група от четири ръждивоврати кенгура. Колекцията на зоопарка бе обогатена и със стадо от четири млади двугърби камили, кинкажу, мармозетка –джудже и сервал. В края на годината пристигнаха и дългоочакваната двойка черни лешояди. Птиците бяха предоставени от Фонда за дива флора и фауна за да се подкрепят дейностите по проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“. Те са оформена двойка, която се очаква да се размножи и поколението й да може да бъде пуснато в българската природа.

Софийския зоопарк отбеляза своя 133 рожден ден през май 2021 с уникалната изложба „Застрашени животни в Софийския зоопарк“. Образите на персийски леопард, барс, бърнеста мечка, лъвски макак, антилопа адакс, египетски лешояд и др. красиви и редки животни бяха нарисувани от художничката Любка Маринкова върху 10 рециклирани метални варели. Всички видове, изобразени в изложбата участват в Европейската програма за застрашени видове (ЕЕР) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и се отглеждат в Софийския зоопарк. Зоопарка участва вече в 14 EEP програми.

Бе проведена и кампания за събиране на капачки от посетителите, като бе проведена и арт-работилница „Мозайкап“ в която се включиха много от тях и бе направена мащабна мозайка от капачки, изобразяваща слон. Останалите капачки бяха предадени за рециклиране на инициативата „Капачки за бъдеще“.

Въпреки пандемията продължиха и образователните дейности и природозащитни кампании в зоопарка. На голям интерес се радваха онлайн Лятното зооучилище, в което се включиха над 300 деца от България и чужбина, а дейността на зооклуб „Ной“ към зоопарка също не е спирала. Бяха проведени Европейска нощ на прилепите, Ден на мечката, Литературен зоопъзел съвместно със Столична библиотека и други събития насочени към всички посетители. 

Бе проведен Ден на японската култура съвместно с Японското посолство. Повод за това културно събитие бе обновяването на японската градина в зоопарка, което бе осъществена с дарителския принос на фирма Такеда. Тази японска градина е единствената общественодостъпна в София и за нея се полагат специални и професионални грижи.

През 2021г. Софийския зоопарк се радва и на размножителни успехи. В сектор Примати се родиха котешки лемурчета, качулато капуцинче и мармозетка джудже. От тревопасните животни се размножиха антилопите кафяво личи и кана, виетнамските петнисти елени сика, огърличестите пекарита, гривестите козирози и ламите. При дребните хищници се родиха малки в семействата на азиатските късоноктести видри, сурикатите, енотите и носатите мечета. В сектор Птици се излюпиха 5 белошипи ветрушки – застрашен вид, които са включени в размножителна програма за възстановяване на вида в България, красиви черни лебедчета и др. 

През новата 2022г. Зоологическа градина – София продължава да развива дейността си в посока участие в международни консервационни програми за редки и застрашени видове. Предвидени са и нови образователни и природозащитни експозиции и кампании, които да повишат екологичното самосъзнание на посетителите, които могат да посетят зоопарка винаги, тъй като той работи без почивен ден.