Световноизвестният художник Насимо създаде уникален стенопис в Софийския зоопарк

default

Мъжкият бърнест мечок Лиъм вече се радва на атрактивна художествена композиция в заграждението си, чийто цветове и гами максимално се доближават до естественото му местообитание. Графичните творби са дело на световноизвестния художник Станислав Трифонов, познат като Насимо. Модерната художествена композиция представлява интерпретация върху естествения хабитат на бърнестата мечка, включваща елементи на фигурална живопис, абстракционизъм и сюрреализъм, една балансирана симбиоза между класическото изкуство и съвременните графити.

До няколко месеца ще приключи и втората част от обновлението на загражденията на бърнестата мечка, което включва ремонт, озеленяване и създаване на изкуствени скали, които да доближат външното заграждение на Лиъм до естественото му местообитание. Очаква се дейностите да приключат през април 2021г., а след това ще пристигне и дългоочакваната бъдеща половинка на Лиъм –  женското мече от Сингапур.  

Заедно с художествената композиция творците създадоха и филм за столичната зоологическа градина – така ще популяризираме парка, но и ще го покажем на годишната конференция на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) тази година. Зоопаркът е кандидат член и очаква мониторинг от ЕАЗА за напредъка в консервационната дейност по програмите за застрашени видове EEP на ЕАЗА, в които е включен Софийският зоопарк.