Софийския зоопарк получи нови екзотични животни

Мишми такин Сн. К. Зарева

В края на ноември Столичния зоопарк получи 7 интересни нови животни от 4 екзотични вида. „Звездата“ е мъжкият такин на име Рол, който пристигна от зоопарка в Щутгарт. Той е първият представител на тези интересни и редки тревопасни, който пристига в България. Роден е на  13 февруари 2016, в Зоопарк Атгверпен. Рол пристигна по линия на Европейската програма за застрашени видове (EEP) за такините в която Зоологическа градина – София е приета и скоро от друг зоопарк очакваме и две женски. Такините са стадни животни, които обитават  открити пространства в източната част на Хималаите. Рол принадлежи към редкия подвид такин мишми, който е в категория „Уязвим“ в Световната червена книга. Такините са застрашени от изчезване в природата, като основните заплахи за тях са  загубата на местообитания и бракониерството. Такинът е националното животно на Бутан.

Другите нови животни пристигнаха от зоопарка Веспрем, Унгария. Те са 4 млади ръждивоврати кенгура (валаби на Бенет), един женски сервал на име Сифра и една впечатляваща птица – смееща се кукабура, която е родена в зоопарка в Краков.

Животните се адаптираха и се чувстват добре в новите условия. Посетителите на зоопарка засега могат да видят такина Рол и кенгурата във външните им заграждения в сектор „Тревопасни животни“, а кукабурата и сервала са във вътрешни отопляеми помещения, тъй като са топлолюбиви.