Следвайте ни:

Събития

Международен ден на птиците в Зоологическа градина – София на 1 април 2017г.

Международният ден на птиците се празнува по целия свят от 1906 г. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6-ти декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

На 1-ви април 2017г. в събота от 11 до 14ч. посетителите на Зоологическа градина – София ще имат възможност да научат интересни факти за птиците на три информационни щанда, разположени в парка. На първя щанд, разположен близо до Централния вход (откъм бул. “Симеоновско шосе”) орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците ще ви запознаят със своята кампания „ Ние броим врабчетата“, която ще се проведе на 8-ми април и цели да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско. Посетителите ще получат информационни материали, а за децата ще има специална арт – работилница.

На вторият информационен щанд, разположен до заграждението на обикновените керкенези в с-р „Птици“ ще може да получите информация за усилията на учените от Фондация „Наука за природата“ за възстановяването на популацията на ловния сокол (Falco cherrug) в България. Там ще може да закупите стикери, тениски, чанти и картички с логото на фондацията и проекта и така да подпомогнете природозащитната дейност на фондацията. Щандът ще е там и на 2 април.

Близо до голямата волиера за хищни птици, където сега живеят белоглави лешояди, скален орел и белоопашат мишелов ще бъде разположен щандът на Екологичния център към Зоологическа градина – София. Доброволци от Софийската математическа гимназия са подготвили информационни материали за лешоядите и заедно с еколозите от центъра ще ви запознаят с интересни факти за тези импозантни птици, които ще имате възможност и да наблюдавате с бинокъл във волиерата. Ще има и забавления и изненади за децата!

Заповядайте, очакваме Ви!