Терариумът в Зоологическа градина – София е обновен и обогатен с нови видове

Zoo sofia

Леопарсова костенурка

В края на2022г. завърши обновяването Терариума в Зоологическа градина – София. От 48-те терариума в зала „Големи котки, терариум и аквариум“, 15 са изцяло реновирани. В момента там се отглеждат екзотични 43 вида. Всички обитания на влечугите и земноводните са преаранжирани и с оптимизирани отоплителни системи, което е много важно за доброто отглеждане на студенокръвните животни.

Подобряването на условията позволи и обогатяване на зооколекцията в Терариума с 12 нови тропически и субтропически вида. Един от най-атрактивните е алигаторовата костенурка, която е в нов акватерариум заедно с оранжеви раци, които също за пръв път са на експозиция. Друг нов и красив вид е пантеровата костенурка. От гущерите нови видове са мадагаскарския дневен гекон, златния гекон, йеменския хамелеон и гекона токи. Интересни нови змии в колекцията са кубинската и императорската боа, както и дъговата боя. Представители на земноводните са рогатата жаба и жабата бик. Най-дългата и голямата змия е мрежестия питон Пухчо, който е с дължина 4,5 м. и тежи над 120 кг.

През 2022г. пристигна и мъжкия мисисипски алигатор Гато, който може да видите в голям терариум в Зала „Гиганти“. В близост до него има и експозиция с крокодилов кайман.

Зоологическа градина-София работи без почивен ден, заповядайте да видите обновения Терариум и неговите обитатели!