Следвайте ни:

Зооклуб „Ной“

За Зооклуб “Ной”

Зооклуб “Ной” е създаден през 2000 година с цел да привлече ученици и студенти, които имат интерес към зоологията и към дейността на Зоопарка. Дейностите на клуба включват лекции на екологични и природозащитни теми, изнасяни от членовете на екипа на центъра или от външни лектори, изследователи и биолози. Приятели на клуба са Българското дружество за защита на птиците, WWF България, Сдружение за дива природа Балкани, Групата за изследване и защита на прилепите и други природозащитни и научни организации, български учени и изследователи.
Освен интересните мултимедийни презентации, членовете на клуба имат и практически занятия, като създаване на средово обогатяване за животни от зоопарка, грижи за животните от Екологичния център, изработване на хранилки и гнездилки за дивите птици, етологични наблюдения и др. Всяка година през декември клубът традиционно организира Коледно тържество в сградата на Екологичния център с кулинарен конкурс, награди и много празнично настроение .
Сбирките на зооклуба се провеждат от началото на октомври до края на май всяка неделя (с изкл. на официалните празници и ваканциите) от 13.30 часа в сградата на Екологичния център. Програмата за сбирките на Зооклуба се публикува в сайта на Зоопарка в тази секция в началото на всеки месец. 
Записването на нови членове всяка година започва от първата неделя на месец октомври и продължава до края на месец ноември. Членове могат да станат ученици и студенти със засилен интерес в сферата на зоологията и екологията.

Записването на членове на клуба за учебната 2018/2019г. ще започне от 7 октомври – неделя, когато от 13,30 ще е първата сбирка на клуба за тази учебна година. За повече информация и въпроси може да се свържете с нас на тел: 0878 640 192.

Програма за сбирките на Зооклуб Ной за м. октомври 2018 

7 октомври – „Какво ново в Софийския зоопарк?“ – Откриване на новата учебна година на Зооклуб „Ной“ с презентация на Катерина Зарева-Симеонова, завеждащ Екологичния научно-образователен център.

14 октомври –„Под един покрив със супергерои“ – Презентация от Ния Тошкова, главен експерт прилепи на Фондация „Наука за природата“ и дългогодишен член на Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния Природонаучен Музей.

Освен пещерняците, прилепите са единствените бозайници, способни не само да оцеляват, но и да се чувстват добре дълбоко под земята, макар че уникалните им характеристики далеч не се изчерпват с това. Еволюирали още по времето на динозаврите, прилепите са се превърнали в екологични супергерои. Ключовете за успеха им се крият в усвояването до съвършенство на активния полет и ехолокацията, позволяващи заселването на отдалечени територии и труднодостъпни убежища, избягването на хищници и ловуването в три измерения – всичко това дори и при пълен мрак.

Презентацията е част от програмата на „Международната нощ на прилепите“ в Зоологическата градина в София на 14 октомври.

21 октомври –  „Лов на съкровища в Софийския зоопарк със списание BBC Знание“ – под формата на забавна игра децата ще търсят отговори на въпроси за различни животни в зоопарка. Те ще открият, че най-голямото съкровище е знанието и ще получат за награда по един брой от списание BBC Знание.

28 октомври – „Хелоуин в Зоопарка“ – тематично средово обогатяване с тикви. Децата ще имат възможност да изрежат и подготвят тикви, които ние ще им предоставим, и после с помощта на гледачите от сектор Хищници, тиквите ще бъдат поставени в загражденията на дребните хищници и големите котки. Децата може да се маскират тематично, а ние им обещаваме почерпка и уникално забавление!