Следвайте ни:

Зооклуб „Ной“

За Зооклуб “Ной”

Зооклуб “Ной” е създаден през 2000 година с цел да привлече ученици и студенти, които имат интерес към зоологията и към дейността на Зоопарка. Дейностите на клуба включват лекции на екологични и природозащитни теми, изнасяни от членовете на екипа на центъра или от външни лектори, изследователи и биолози. Приятели на клуба са Българското дружество за защита на птиците, WWF България, Сдружение за дива природа Балкани, Групата за изследване и защита на прилепите и други природозащитни и научни организации, български учени и изследователи.
Освен интересните мултимедийни презентации, членовете на клуба имат и практически занятия, като създаване на средово обогатяване за животни от зоопарка, грижи за животните от Екологичния център, изработване на хранилки и гнездилки за дивите птици, етологични наблюдения и др. Всяка година през декември клубът традиционно организира Коледно тържество в сградата на Екологичния център с кулинарен конкурс, награди и много празнично настроение .
Сбирките на зооклуба се провеждат от началото на октомври до края на май всяка неделя (с изкл. на официалните празници и ваканциите) от 13.30 часа в сградата на Екологичния център. Програмата за сбирките на Зооклуба се публикува в сайта на Зоопарка в тази секция в началото на всеки месец. 
Записването на нови членове всяка година започва от първата неделя на месец октомври и продължава до края на месец ноември. Членове могат да станат ученици и студенти със засилен интерес в сферата на зоологията и екологията.

Програма за сбирките на Зооклуб „Ной“ през м. май 2019г.

12 май – „Планетата Земя в опасност – какво може да направи всеки един от нас, за да я спаси“ – презентация от Катерина Зарева-Симеонова, завеждащ Екологичния център за актуалните екологични проблеми на планетата – глобалните промени в климата, замърсяването с пластмаса, изчезването на видовете и причините за това. В края на презентацията участниците ще имат и практическа задача!

19 май – посещение на Парк Врана, с което се закрива учебната година на Зооклуб „Ной“. Желаещите да участват се събират на среща при спирката на автобус 505 при Орлов мост на 19 май в 9,15. Автобусът се движи по разписание и ще мине в 9,25 и ще ни закара до входа на Парк Врана, който отваря врати в 10ч. Тези, които искат да дойдат със собствен транспорт, може да ни очакват в 10 без 10 при входа на парка. От там влизаме в 10 – 10,15 в парка с екскурзовод. Планираме да прекараме около 4 часа в парка и обратно може да се придвижим с автобус 505 в 14:00 или в 15:00. Носете фотоапарат или бинокъл, има възможност и за наблюдения на диви птици. Може да си носите сандвичи, до входа на парка има и ресторант.

Децата под 12 години могат да участват само с придружител!

Всички разноски са за сметка на участниците.  Цени на билети за вход за групови посещения (за групи над 15 човека) – на човек:

  1. за ръководителя на групата – безплатно;
  2. за деца до 7 години и пенсионери – безплатно;
  3. за деца от 7 до 18 години – 1,00 лв.;
  4. за лица над 18 години – 4,00 лв.

Молим желаещите да участват в посещението да се запишат на телефона на Екоцентъра – 0878 640 192 или по време на сбирката на 12-ти май, за да имаме представа колко души ще се включат. Ако някой не е успял да се запише, да заповяда направо на мястото на срещата!