Следвайте ни:

Зооклуб „Ной“

За Зооклуб “Ной”

Зооклуб “Ной” е създаден през 2000 година с цел да привлече ученици и студенти, които имат интерес към зоологията и към дейността на Зоопарка. Дейностите на клуба включват лекции на екологични и природозащитни теми, изнасяни от членовете на екипа на центъра или от външни лектори, изследователи и биолози. Приятели на клуба са BBC Knolige България, Българското дружество за защита на птиците, Фондация Наука за природата, Сдружение за дива природа Балкани, Групата за изследване и защита на прилепите и други природозащитни и научни организации, български учени и изследователи.
Освен интересните мултимедийни презентации, членовете на клуба имат и практически занятия, като създаване на средово обогатяване за животни от зоопарка, грижи за животните от Екологичния център, изработване на хранилки и гнездилки за дивите птици, етологични наблюдения и др. Всяка година през декември клубът традиционно организира Коледно тържество в сградата на Екологичния център с кулинарен конкурс, награди и много празнично настроение .
Сбирките на зооклуба се провеждат от началото на октомври до края на май всяка неделя (с изкл. на официалните празници и ваканциите) от 13.30 часа в сградата на Екологичния център. Програмата за сбирките на Зооклуба се публикува в сайта на Зоопарка в тази секция в началото на всеки месец. 
Записването на нови членове на Зооклуб Ной за учебната година 2019/2020 започва на 13 октомври, когато е и първата сбирка на клуба за сезона. Записването ще продължи до запълване на местата и ще се провежда по време на сбирките в Екоцентъра (а не по телефона или през делничните дни). Членове могат да станат ученици и студенти със засилен интерес в сферата на зоологията и екологията. При записването децата трябва да са с един от родителите си, който да попълни заявление и декларация. Необходимо е и да носите снимка за членската карта.

Програма за сбирките на Зооклуб Ной за октомври 2019

13.10.2019  – “Прилепите – супергерои на природата” – презентация от Димитър Рагьов, експерт по биоразнообразие, Стефан Лазаров (педагог и експерт в областта на образованието) и Светла Тодорова (магистър към катедра Зоология и антропология към Биологически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”). След едночасовата презентация започва и Нощта на прилепите в зоопарка от 15 до 19ч. Събитието е организирано съвместно с Фондация „Наука за природата“. По време на тази сбирка също така ще открием учебната година на клуба и ще започне записването на нови членове.

71839362_1470662349754299_5805048999517880320_o

20.10.2019 – „Какво ново в Софийския зоопарк“ – Катерина Зарева-Симеонова, завеждащ Екологичния Научно-образователен център ще ви запознае с историята на Софийския зоопарк и на Екологичния център, както и на клуба и ще ви разкаже какво ново се случва в зоопарка през настоящата година. Записването на нови членове на клуба ще продължи до запълване на местата.

27.10.2019г. „Зооекспедиция в Берлин“ – екологът от Екологичния научно –образователен център Павел Беличев ще ви разкаже за най-богатия на видове зоопарк – Берлинския зоопарк, който е дом на около 20 000 животни, както и за по-късно създадения Тирпарк в източната част на града. Ще чуете тяхната история и преди всичко какви животински видове се отглеждат в тях. Той ще представи и снимков материал и информация за експонатите на музея по естествена история в Берлин и ще видите най-високия сглобен скелет на динозавър – брахиозавър, най-добре запазения цялостен скелет на Тиранозавър рекс в Европа и др.

72379195_697725167371986_5030667100423716864_n