Следвайте ни:

Зооклуб „Ной“

За Зооклуб “Ной”

Зооклуб “Ной” е създаден през 2000 година с цел да привлече ученици и студенти, които имат интерес към зоологията и към дейността на Зоопарка. Дейностите на клуба включват лекции на екологични и природозащитни теми, изнасяни от членовете на екипа на центъра или от външни лектори, изследователи и биолози. Приятели на клуба са BBC Знание – България, Българското дружество за защита на птиците, Фондация Наука за природата, Сдружение за дива природа Балкани, Групата за изследване и защита на прилепите и други природозащитни и научни организации, български учени и изследователи.
Освен интересните мултимедийни презентации, членовете на клуба имат и практически занятия, като създаване на средово обогатяване за животни от зоопарка, грижи за животните от Екологичния център, изработване на хранилки и гнездилки за дивите птици, етологични наблюдения и др. Всяка година през декември клубът традиционно организира Коледно тържество в сградата на Екологичния център с кулинарен конкурс, награди и много празнично настроение .
Сбирките на зооклуба се провеждат от началото на октомври до края на май всяка неделя (с изкл. на официалните празници и ваканциите) от 13.30 часа в сградата на Екологичния център. Програмата за сбирките на Зооклуба се публикува в сайта на Зоопарка в тази секция в началото на всеки месец. 
Записването на нови членове на Зооклуб Ной за учебната година 2019/2020 започва на 13 октомври, когато е и първата сбирка на клуба за сезона. Записването ще продължи до запълване на местата и ще се провежда по време на сбирките в Екоцентъра (а не по телефона или през делничните дни). Членове могат да станат ученици и студенти със засилен интерес в сферата на зоологията и екологията. При записването децата трябва да са с един от родителите си, който да попълни заявление и декларация. Необходимо е и да носите снимка за членската карта.

Програма за сбирките на Зооклуб Ной през месец Декември 2019

1 декември – “Влечугите и земноводните – удивителни и уникални животни” – презентация с демонстрационно хранене от херпетолога Георги Кръстев, гледач в Терариума на Зоологическа градина – София. Занятието ще се проведе в зала “Големи котки, терариум и аквариум”, където са терариумите с влечугите и земноводните. Ще имате възможност да видите жаби, змии, костенурки, варани и други дребни гущери, хамелеон и кайман  отблизо и да научите много интересни факти  за тях.

8 декевмри – “Животните в японската култура” – работилница за изработка на оригами и калиграфия, водена от г-жа Мивако Ноте, преподавател по японска калиграфия. Ще имате възможност да изработите оригами и да се потопите в японската култура.

15 декември – Коледно тържество с кулинарен конкурс – както всяка година, Екологичния център организира традиционно коледно тържество за членовете на зооклуба и неговите приятели и сътрудници. Важна част от него е кулинарния конкурс, в който може да се включат всички деца. Условието е да донесат приготвено от тях (може с помощта на родителите 🙂 кулинарно произведение на тема Коледа, животни или зоопарк. Специално жури ще оценява произведенията след което всички ще получат награди и ще опитат от тях. Ще има работилница за коледни картички, кулинарни предизвикателства и коледно настроение!

IMG_0474

Това ще е последната сбирка за 2019г. Очакваме ви след коледната ваканция на  12 януари 2020, за да продължим нашите пътешествия в света на животните!