Следвайте ни:

Лятно Зооучилище

IMG_9814

 

Лятното Зооучилище се провежда всяка година от 1998 година през юни и юли в сградата на Екологичния център.
Всяка група се състои от 20 деца и има занимания в рамките на 5 дни (от понеделник до петък) от 10 до 16 часа по специално създадена програма за екологично образование в зоопаркови условия.
Програмите за Лятното зооучилище за двете възрастови групи са създадени от екипа на центъра. Те са разработени за две възрастови групи деца  –  едната е за деца от 7 да 10 години, а другата –  за деца от 11 до 14 години. За двете програми има и специално създадени учбни тетрадки с цветни илюстрации.

Петдневната програма е уникална по съдържание и може да се прилагат само в условията на Софийския зоопарк. Създадена е на базата на опита и разработки на подобни образователни центрове в зоопаркове в цял свят и се основава на нестандартни и забавни методи за поднасяне на информацията, включени са много игри, възможности за творческа изява и индивидуални и групови дейности. Неотменна част от учебната програма са контакта и грижите за животните във Екологичния център.

Най-общо темите пред петте дни са следните:

Ден първи – “Нашият зоопарк” – в този ден децата се запознават с историята на Софийския зоопарк, посещават някои части от него и полагат грижи за животните в Екологичния център.

Ден втори – “Зоолимпиада” – този ден е посветен на рекордите в животинския свят, спортни занимания и екологични игри, демонстрации с обучени животни.

Ден трети – “Ден за изкуство” – децата се запознават с темата за животните в изкуството, имат арт работилници и създават макети.

Ден четвърти – “Зоодетектив” – перзентация за следите на дивите животни и методите за изследването им, забавни игри, пъзъл обиколка и куест.

Ден пети – “Биоразнообразието в опасност” – децата се запознават с основните заплахи за биоразнообразието на планетата, застрашените животни и природозащинти и екологични практики. Раздаване на свидетелства и награди.

Във всеки  от дните децата посещават различни сектори от Софийския зоопарк и научават интересни факти за животните от еколозите от центъра и гледачите.

IMG_9649

Зоопаркът не осигурява обяд и транспорт на учениците.

IMG_9814