Нови животни в Софийския зоопарк

Нови животни в Софийския зоопарк

На 18.11.2017 г. Зоологическата градина в София се сдоби с двама нови обитатели – млад женски египетски лешояд и млад женски евроазиатски рис.

Египетският лешояд идва от Пражкия зоопарк, където и роден на 16 юни 2014г. Тази птица пристига по линия на обмена на животни между зоопарковете и с помощта на координатора на международната размножителна програма за египетския лешояд. В Софийския зоопарк тя вече съжителства с млад мъжки и се надяваме до две години да образуват втора размножаваща се двойка в зоопарка. Египетският лешояд е изключително застрашен вид на Балканите и в Европа. В момента Софийският зоопарк е единственото място, където този вид се размножава във волиерни условия.

Женският рис се нарича Куанта и идва от зоопарка Хелабрун в Мюнхен по препоръка на координатора на Европейската програма за размножаване на застрашения евроазиатски рис. Тя е родена на 10.05.2016г. и се нарича Куанта. Неин партньор в Софийския зоопарк ще е младият мъжки рис Маргул , който пристигна преди година от Виенския зоопарк Шьонбрун. Куанта се адаптира добре в новите условия и е настанена в експозицията с рисове, където може да я видите.