Официално откриване на новата външна експозиция за големи котки в Зоологическа градина – София

Официално откриване на новата външна експозиция за големи котки в Зоологическа градина

На 16.06.2017 г. госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на София в присъствието на директора на зоопарка г-н Добромир Бориславов, г-жа Йоана Христова – заместник кмет по екология, представители на СОС и СО, БАБХ и РИОСВ, осиновители, дарители и медии, откри официално реконструкцията на външните заграждения за големи котки. Госпожа Фандъкова благодари на всички отговорни лица и институции, които са помогнали за успешното осъществяване на този проект на стойност 1 млн. и 400 хил. лева. Тя подчерта, че това е значимо събитие, тъй като реконструкция от такъв мащаб не е имало досега. Кметът подчерта, че реконструкцията е извършена като са спазени всички препоръки на Европейската асоциация на Зоопарковете и аквариумите, тъй като Софийският зоопарк се стреми да стане част от общността на европейските зоопаркове.

Столична община ще продължи да подкрепя модернизирането на зоопарка. Вече има одобрен проект за разширение на външните заграждения на приматите, одобрен е изпълнител за проекта и се търси възможност за финансирането му, което се предвижда да бъде около 1 млн и 400 хил. лв. В момента се изработва генерален план за по-нататъшното развитие на зоопарка.

За неговото изпълнение също ще се търси финансиране. Г-жа Фандъкова заяви, че заедно с кмета по финансови въпроси г-н Барбалов провеждат консултации в МС и търсят възможност за финансиране на проектите.

От събота – 17 юни всички посетители могат да се радват на новите заграждения, където ще могат да видят и обитателите им – 11 големи котки от видовете ягуар, пума, персийски леопард и черна пантера. Животните се чувстват добре на новото място и веднага се възползваха от разнообразното средово обогатяване и растителност.

Съвсем скоро предстои пускането на тигрите в новото им заграждение. Очаквайте информация!