Следвайте ни:

Events

Световен ден на мигриращите птици в Столичния зоопарк на 11 май 2019

На 11 май 2019г. ще отбележим Деня на мигриращите птици, като се опитаме поне малко да се доближим до техния начин на живот! Ако сте готови да полетите без страх и изпълнени с кураж и вяра в собствените сили, този ден, изпълнен с предизвикателства и нови интересни знания за дългия път на пернатите е за вас!
На фокус е величественият египетски лешояд, а на място ще ви запознаем и с други два вида негови събратя – царския орел и щъркела!

Какво ще открием и преживеем в зоопарка на Световния ден на мигриращите птици?

За всички посетители на Столичния зоопарк ще предложим три възможности да научат повече за египетския лешояд и за неговото незаменимо значение като чистач в природата. Всяко една стъпка от програмата е дълбоко свързана с маршрута и опасностите, които дебнат лешояда по време на прелитането на хиляди въздушни мили до крайната му цел – Африка и обратно към Балканите.

На централния вход ще ви посрещнем около нашата инфо точка, където ще можете да получите информация за всичко предстоящо през деня! Ще се запознаете с най-важната и специална екипировка на всеки учен, занимаващ се с птици – незаменимите бинокъл и тръба! Аниматор ще нарисува лицата на децата, преди старта на предизвикателството: „Миля за египетския лешояд“.

Ето и какво сме ви подготвили:

1. От 10:30 до 11:30 – „Баба, дядо и внуче“ – лекционен курс за възрастни и бебета.
Както младите египетски лешояди имат нужда от възрастни птици, за да им покажат пътя и да им предадат цялото знание и мъдрост, което са натрупали през годините, така възрастните хора предават своята мъдрост на техните внуци! Това е едни специален маршрут за една специална връзка – връзката между поколенията!

2. От 11:00 до 13:00 – Начало на предизвикателството „Миля за египетския лешояд“ за деца и родители.
За да усетите пред какви предизвикателства са изправени птиците по време на тяхната миграция и какви лекоатлетически усилия се изискват, за да се достигне успешно финалът, организираме състезание за деца „Миля за египетския лешояд“ в което 2 отбора ще трябва за определено време да преминат през различни предизвикателства и да се запознаят с приключението „миграция“.

Деца до 7 години с придружител.
Деца над 7 години – самостоятелно участие.
Фиксираната бройка на участниците в тази група е отново символична: 28, колкото са и двойките египетски лешояди в България. С предварително записване на страницата на събитието.

Другите, които пожелаят, могат да минат по пътя на лешояда, но без засичане на време и груповия елемент.

3. От 13:30 до 14:30 – Отворена лекция за всички посетители – Всички ще имат възможност да научат повече за тези величествени птици! Освен лекцията, ще можете и сами да проверите дали летенето е лесна работа! Чрез помощта на батут ще имате възможност за секунда полет във въздуха, а ние ще ви подарим най-добрия кадър от вашия полет!

Вижте по-малко