Следвайте ни:

Зооклуб „Ной“

За Зооклуб “Ной”

Зооклуб “Ной” е създаден през 2000 година с цел да привлече ученици и студенти, които имат интерес към зоологията и към дейността на Зоопарка. Дейностите на клуба включват лекции на екологични и природозащитни теми, изнасяни от членовете на екипа на центъра или от външни лектори, изследователи и биолози. Приятели на клуба са Българското дружество за защита на птиците, WWF България, Сдружение за дива природа Балкани, Групата за изследване и защита на прилепите и други природозащитни и научни организации, български учени и изследователи.
Освен интересните мултимедийни презентации, членовете на клуба имат и практически занятия, като създаване на средово обогатяване за животни от зоопарка, грижи за животните от Екологичния център, изработване на хранилки и гнездилки за дивите птици , етологични наблюдения и др. Всяка година през декември клубът традиционно организира Коледно тържество в сградата на Екологичния център с кулинарен конкурс, награди и много празнично настроение .
Сбирките на зооклуба се провеждат от началото на октомври до края на май всяка неделя (с изкл. на официалните празници и ваканциите) от 13.30 часа в сградата на Екологичния център.
Записването на нови членове всяка година започва от първата неделя на месец октомври и продължава до края на месец ноември. Членове могат да станат ученици и студенти със засилен интерес в сферата на зоологията и екологията.

Откриването на новата учебна година 2017/2018 г. за Зооклуб Ной ще е на 1 октомври 2017г. от 13,30ч. в сградата на Екологичния център в Зоологическа градина – София. Тогава ще започне и записването на нови членове и подновяването на членството за тези, които вече са посещавали сбирките на клуба. Записването ще продължи до запълване на местата и ще се провежда по време на сбирките на Зооклуба, които са всяка неделя от 13,30. Желаещите да се запишат да носят снимка за членската карта.  Ако имате въпроси, може да ни пишете или да се обадите на тел. 0878 640 192 от понеделник до петък в работно време.

Програма на сбирките на Зооклуб „Ной” за месец октомври 2017г.

1 октомври – Откриване на учебния сезон с въвеждаща презентация „Какво ново в Софийския зоопарк“ от Катерина Зарева – Симеонова, завеждащ Екологичния център

8 октомври – „ Най – странните и непознати животни на планетата“ – презентация от Христина Тодорова – Филипова, еколог в Екологичния център. Предстои ви да се впуснете в пътешествие сред едни от най-чудатите животински видове, населяващи Земята. Ще останете изумени от техните странни имена, външен вид и характерни особености.

15 октомври – „Орлите на България“ – Катерина Зарева – Симеонова ще ви запознае с проекта „Горите на орела“ на Българското дружество за защита на птиците и с шест вида орли , които са във фокуса на този проект. Това са морския орел , скалния и малкия орел, орелът змияр, малкия креслив орел и величествения царски орел. Ще имате възможност да получите и интересни и красиви информационни материали, свързани с проекта, любезно предоставени от БДЗП.

22 октомври – „Птиците на о-в Хелголанд“ – интересна презентация в която Мирослав Славчев – д-р по Зоология и херпетолог, ще ви покаже снимки от своето пътешествие до германския о-в Хелголанд в Северно море и ще разкаже за пернатите му обитатели.

29 октомври „Хелоуин в зоопарка“ – по време на това забавно занятие ще издълбаем хелоуински тикви, които ще поставим в загражденията на различни животни от зоопарака като тематично средово обогатяване. Заповядайте маскирани в „страшни костюми“ за да се почерпим и забавляваме заедно с животните.

Язовец