Следвайте ни:

Зооклуб „Ной“

За Зооклуб “Ной”

Зооклуб “Ной” е създаден през 2000 година с цел да привлече ученици и студенти, които имат интерес към зоологията и към дейността на Зоопарка. Дейностите на клуба включват лекции на екологични и природозащитни теми, изнасяни от членовете на екипа на центъра или от външни лектори, изследователи и биолози. Приятели на клуба са Българското дружество за защита на птиците, WWF България, Сдружение за дива природа Балкани, Групата за изследване и защита на прилепите и други природозащитни и научни организации, български учени и изследователи.
Освен интересните мултимедийни презентации, членовете на клуба имат и практически занятия, като създаване на средово обогатяване за животни от зоопарка, грижи за животните от Екологичния център, изработване на хранилки и гнездилки за дивите птици , етологични наблюдения и др. Всяка година през декември клубът традиционно организира Коледно тържество в сградата на Екологичния център с кулинарен конкурс, награди и много празнично настроение .
Сбирките на зооклуба се провеждат от началото на октомври до края на май всяка неделя (с изкл. на официалните празници и ваканциите) от 13.30 часа в сградата на Екологичния център.
Записването на нови членове всяка година започва от първата неделя на месец октомври и продължава до края на месец ноември. Членове могат да станат ученици и студенти със засилен интерес в сферата на зоологията и екологията.

 

ПРОГРАМА ЗА СБИРКИТЕ НА ЗООКЛУБ „НОЙ“ ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ 2017г.

 

2 април – Този ден ще е посветен на Международния ден на птиците, който се отбелязва на 1 април по цял свят. Ще ни гостуват от Българското дружество за защита на птиците, които ще ви запознаят със своята кампания „ Ние броим врабчетата“, която ще се проведе на 8-ми април и цели да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско. Учените от Фондация „Наука за природата“ ще изнесат  презентация за техния проект за възстановяването на популацията на ловния сокол (Falco cherrug) в България. Гимназисти от Софийската математическа гимназия са подготвили също кратка презентация на тема „Лешоядите в България“.

9 април – „Отвъд Големите Пет в перлата на Южна Африка – Национален парк Крюгер“ – доцент Диана Златанова от Биологическия факултет на Софийския унверситет ще разкаже за своето пътуване до Южна Африка и ще ви запознае с интересните видове, които е видяла и заснела там.

23 април – „Нови светове в Космоса“ – презентация на д-р Владимир Божилов, астрофзик и главен редактор на списание BBC Знание. Той ще ви запознае с новите интересни открития на НАСА и ще отговори на въпросите ви свързани с тях.

30 април – „Природното и културно наследство на Шри Ланка “ – презентация от холандския фотограф и доброволец към Софийския зоопарк Марсел Фенс, който ще сподели с нас впечатленията си от пътешествието си в Шри Ланка чрез прекрасните си, впечатляващи фотографии. Особено внимание в презентацията ще бъде отделено на посещението му в приюта за осиротели индийски слончета „Пиннавала“.

Снимка: Марсел Фенс

Снимка: Марсел Фенс