Следвайте ни:

Зооклуб „Ной“

За Зооклуб “Ной”

Зооклуб “Ной” е създаден през 2000 година с цел да привлече ученици и студенти, които имат интерес към зоологията и към дейността на Зоопарка. Дейностите на клуба включват лекции на екологични и природозащитни теми, изнасяни от членовете на екипа на центъра или от външни лектори, изследователи и биолози. Приятели на клуба са Българското дружество за защита на птиците, WWF България, Сдружение за дива природа Балкани, Групата за изследване и защита на прилепите и други природозащитни и научни организации, български учени и изследователи.
Освен интересните мултимедийни презентации, членовете на клуба имат и практически занятия, като създаване на средово обогатяване за животни от зоопарка, грижи за животните от Екологичния център, изработване на хранилки и гнездилки за дивите птици, етологични наблюдения и др. Всяка година през декември клубът традиционно организира Коледно тържество в сградата на Екологичния център с кулинарен конкурс, награди и много празнично настроение .
Сбирките на зооклуба се провеждат от началото на октомври до края на май всяка неделя (с изкл. на официалните празници и ваканциите) от 13.30 часа в сградата на Екологичния център.
Записването на нови членове всяка година започва от първата неделя на месец октомври и продължава до края на месец ноември. Членове могат да станат ученици и студенти със засилен интерес в сферата на зоологията и екологията.

Записването на членове на клуба за учебната 2017/2018г. приключи. За повече информация и въпроси може да се свържете с нас нател: 0878 640 192.

Програма за сбирките на Зооклуб „Ной“ за м. февруари 2018г.

11 февруари – “Пътуване” от Големият взрив до наши дни!“ презентация на инж. Стоян Владимиров, в която ще се запитаме „ Какво знаем? Какво не знаем? Какво искаме да знаем?“. Той ще ни запознае със своя Календар за размисъл и развлечение и ще ни накара да се замислим колко “малки” сме във Вселената. Ще ни запознае и с това как е протекла Еволюцията на нашата планета и каква е ролята на генотипа за еволюционното развитие.

18 февруари – „ Природата на Непал“ – увлекателна презентация на адв. Емилия Тончева, която е запален фотограф и пътешественика, носителка на награди от международни фотографски конкурси. Тя ще ни покаже красивите фотографии, които е направила при посещението си в Непал и ще ни запознае с уникалната природа на тази малка страна. Тя е изключително интересна от биогеографска гледна точка, защото там се срещат всички климатични пояси, което е причина да има изключително биоразнообразие.

презентация - Непал

25 февруари – „Фотокапани разкриват тайните на дивите животни“ – Дивите животни ревностно пазят своите тайни, но любопитството на изследователите на дивата природа няма граници. За това в помощ на биолозите и еколозите по целия свят идват фотокапаните, които превръщат учените в истински шпиони. Благодарение на едно от най-успешните въведения в съвременната изследователска дейност, днес ние с бързо темпо запълваме белите полета на познанието си за дивите животни. Що е то фотакапан? За какво се използват фотокапаните? Какво научаваме с тяхна помощ? Отговорите на тези въпроси, придружени с много интересни и забавни случки от теренната работа, ще сподели биоложката Нели Иванова от Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ.

SDP-BALKANI-fotokapani