Екологичен център

Екологичен научно-образователен центърЕкологичният Научно-образователен център към Зоологическа градина – София е създаден през 1998 година. Той се намира в едноетажна сграда в близост до експозицията на понитата в Зоопарка. Центърът разполага със зала за прожекции и лекции с капацитет около 30 души. В сградата се отглеждат и животни, които са подходящи за образователните дейности на центъра. Основните цели и дейности на Екологичния център са:
- Организиране и осъществяване на екологично образование в Столичния зоопарк. Екипът на центъра създава уникални програми и материали за екологично образование в зоопаркови условия и работи с ученици и студенти.
- Организира информационни кампании, свързани с различни видове животни, насочени към посетителите с цел повишаване на техните познания за дивия свят и изграждане на природозащитно самосъзнание.
- Участва в провеждането на научни изследвания на национално и международно ниво, помага на ученици и студенти, като им съдейства за провеждане на научни разработки (реферати, дипломни работи и др.)
- Координира доброволческата програма на Зоопарка.
- Създава всички информационни материали за Зоопарка – информационни табели за видовете, образователни табла, фотоархив и др.
- Работи с Неправителствени природозащитни организации, като организира съвместно с тях кампании и образователни дейности в Зоопарка.
- Осъществява и инициира проекти, свързани природозащитна дейност на Зоопарка.
- Организира и провежда обучения на персонала на Зоопарка.

Екологичният център работи с организирани групи ученици от 1-ви до 12-ти клас (не повече от 30 деца) по време на учебната година (в периода от 15 септември до 31 май) от понеделник до петък, като учителите трябва да се свържат с нас най-малко една седмица по-рано. Предлагаме следните занимания:
-Презентации на различни теми свързани с животните, екологията и зоопарка в сградата на центъра.
-Екологични игри в и около сградата на центъра.
Заниманията са подходящи за деца над 7 годишна възраст. Учителите, които ги съпровождат, задължително присъстват по време на заниманията.

Контакти на Екологичен Научно-образователен Център (Екологичен Център) - тел. 0878 640 192 (всеки ден от 9:00 до 16:30 часа), имейл: sofzooed@zoosofia.eu


Зооклуб "Ной"Зооклуб “Ной” е създаден през 2000 година с цел да привлече ученици и студенти, които имат интерес към зоологията и към дейността на Зоопарка. Дейностите на клуба включват лекции на екологични и природозащитни теми, изнасяни от членовете на екипа на центъра или от външни лектори, изследователи и биолози. Освен интересните мултимедийни презентации, членовете на клуба имат и практически занятия, като създаване на средово обогатяване за животни от зоопарка, срещи с гледачи и животни, изработване на хранилки и гнездилки за дивите птици, етологични наблюдения и др. Сбирките на зооклуба се провеждат от началото на октомври до средата на май всяка неделя (с изкл. на официалните празници и ваканциите) в Софийския зоопарк.

Записването на нови членове на Зооклуб Ной за учебната година 2021/2022 ще започне на 3 октомври 2021г. от 10 ч. в сградата на Екологичния център и ще продължи всяка неделя до запълване на местата. Членове могат да станат ученици и студенти със засилен интерес в сферата на зоологията и екологията. При записването децата трябва да са с един от родителите си, който да попълни заявление и декларация. Необходимо е и да носите снимка за членската карта.

04/11/2020

Програма за сбирките на Зооклуб Ной

Програма за сбирките на Зооклуб Ной за м. октомври 2021 3 октомври, неделя – Записване на нови членове и разходка в зоопарка с цел запознаване с най-новите видове животни, които пристигнаха тази през година. 9 октомври, събота – Международна нощ на прилепите пред Екологичния център. Събитието се провежда от фондация „Наука за природата“, които между 10 и 11ч. ще проведат беседа и екологична игра за прилепите специално за членовете на […]

Лятно зооучилищеЛятното Зооучилище се провежда всяка година от 1998 година през юни и юли в сградата на Екологичния център. Всяка група се състои от 20 деца и има занимания в рамките на 5 дни (от понеделник до петък) от 10 до 16 часа по специално създадена програма за екологично образование в зоопаркови условия.
Програмите за Лятното зооучилище за двете възрастови групи са създадени от екипа на центъра. Те са разработени за две възрастови групи деца – едната е за деца от 7 до 9 години, а другата – за деца от 10 до 12 години. За двете програми има и специално създадени учебни тетрадки с цветни илюстрации.
Петдневната програма е уникална по съдържание и може да се прилагат само в условията на Софийския зоопарк. Създадена е на базата на опита и разработки на подобни образователни центрове в зоопаркове в цял свят и се основава на нестандартни и забавни методи за поднасяне на информацията, включени са много игри, възможности за творческа изява и индивидуални и групови дейности. Неотменна част от учебната програма са контакта и грижите за животните във Екологичния център.

За повече подробности може да се свържете с нас на тел: 0878 640 192 всеки ден между 9 и 17ч.

14/01/2020

Лятно зооучилище 2021

Уважаеми родители и млади природолюбители, поради епидемиологичната обстановка Лятното зооучилище през 2021г. ще се проведе онлайн. В него ще може да се включат безплатно всички заинтередовани, без предварително записване или регистрация. Подготвили сме 10 онлайн срещи с различно и интересно съдържание, свързано с животните и зоопарка в периода 1 – 23 юли 2021г. Програмата за Лятно зооучилище 2021: 6 юли –„История на зоопарковете и на Зоологическа градина – София“ 7 […]

Зоологическа градина София лого