ОП Зоологическа градина – София

Блатен рис (Felis chaus)

Семейство: Котки

Разред: Хищници

Клас: Бозайници

Природозащитен статус: Слабо засегнат (IUCN)

Тенденция в броя на популацията: Намаляващ брой

Заплахи: Основните заплахи за популацията на блатните рисове са загуба на местообитания поради урбанизация и индустриална дейност, незаконен лов и замърсяване на влажните зони, които обитават.

Продължителност на живота: 13 години

Тегло: 8-16 кг

Разпространение и местообитание: Блатните рисове обитават савани, влажни зони и тръстикови пространства около реки и езера в Западна, Южна и Централна Азия и Египет.

Хранене: Блатните рисове са предимно месояден вид. Плячката им включва блатни и водоплаващи птици, гризачи, жаби и понякога риба. Интересно за тях е, че понякога консумират и плодове. За да уловят прехрана, са способни да се катерят отлично, да тичат със скорост до 32 км/ч, да плуват до 1.5 км, да се гмуркат за риба и с подскок да хванат птица в полет.

Размножаване: Блатните рисове се размножават между януари и март. Често мъжките се бият за надмощие през размножителния период. Бременността трае 64-66 дни, след което женските раждат 1-6 слепи малки в изоставена бърлога на друго животно, във влажна дупка под голяма скала или в дървесна хралупа. Котенцата бозаят до 3-месечна възраст. На 6 месеца започват сами да улавят плячка, а на около 9 месеца се отделят от майка си.

Любопитно: Мумии на блатни рисове от Древен Египет са намерени по време на археологически разкопки.