ОП Зоологическа градина – София

Носато мече (Nasua Nasua):

Семейство: Енотови

Разред: Хищници

Клас: Бозайници

Природозащитен статус: Слабо засегнат (IUCN)

Тенденция в броя на популацията: Намаляващ брой

Заплахи: Основните заплахи за популацията на носатите мечета са загуба на местообитания поради обезлесяване и ловът им за месо.

Продължителност на живота: 7-14 години

Тегло: 4-6 кг

Разпространение и местообитание: Носатите мечета обитават тропически дъждовни гори, субтропични савани и смесени гори в Южна Америка на надморска височина до 2500 м.

Хранене: Носатите мечета са всеяден вид, като се хранят предимно с безгръбначни животни, плодове, ядки, птичи яйца и дребни гръбначни животни като жаби, гущери, мишки и риби. Разполагат с отлично обоняние и остри нокти, чрез които набавят своята разнообразна храна.

Размножаване: Женските достигат полова зрялост на 2-годишна възраст, а мъжките на 3. Размножителният им период е между октомври и март, когато храната е в изобилие. Женските се чифтосват с няколко мъжки. Бременността им трае 74 до 77 дни. Раждат 2 до 4 малки и ги отглеждат в гнезда сред клоните на дърветата.

Любопитно: Носатите мечета могат да обръщат ставите на глезените си, което им позволява да слизат от дърветата с главата надолу.