ОП Зоологическа градина – София
Семейство: Мечкoви
Разред: Хищници
Клас: Бозайници
Природозащитен статус: Слабо засегнат (IUCN)
Тенденция в броя на популацията: Стабилен брой
Заплахи: Основните заплахи за популацията на кафявите мечки гризли са фрагментация на местообитанията, бракониерство, нерегламентиран лов за трофеи, конфликти с хората край населени места, климатични промени и обезлесяване.
Продължителност на живота: 25-55 години
Тегло: 80-400 кг
Разпространение и местообитание: Кафявите мечки гризли обитават горските планински масиви и тундрата в северозападните части на САЩ и Канада. Живеят поединично и през топлите месеци обикалят свободно местообитанията си в търсене на храна, а студените зими прекарват в дълбок сън в бърлоги, които изкопават, или в пещери.
Хранене: Кафявите мечки гризли са всеяден вид с разнообразен хранителен спектър. Ловуват големи копитни животни като елени, лосове и бизони, като най-често нападат млади или ранени животни. Хранят се и с плодове, птици, гризачи, яйца, мърша и риба като сьомга в Аляска и пъстърва в Уайоминг.
Размножаване: Представителите на този подвид на кафявата мечка достигат полова зрялост на около 5-годишна възраст. Размножителният им период е през лятото. Бременността трае 180-250 дни. Женската ражда 1-4 малки в бърлогата си по време на зимния си сън. До лятото малките се хранят единствено с майчиното си мляко, след което продължават да бозаят, но започват да ядат и твърда храна. Остават с майка си до две годишна възраст.
Любопитно: Пропорциите между ушите, носа, очите и дори дължината на муцуната на всеки екземпляр са различни, което им придава различни “физиономии” и прави всяка мечка разпознаваема по снимки от фотокапани.