ОП Зоологическа градина – София
Семейство: Коткоподобни маймуни
Разред: Примати
Клас: Бозайници
Природозащитен статус: Застрашен (IUCN)
Тенденция в броя на популацията: Намаляващ брой
Заплахи: Основните заплахи за популацията на лъвските макаци е загуба и фрагментация на местообитания поради обезлесяване и земеделска дейност, лов за месо и търговията с тези примати за домашни любимци.
Продължителност на живота: 20-30 години
Тегло: 2-10 кг
Разпространение и местообитание: Лъвските макаци обитават тропическите вечнозелени гори на Южна Индия в Азия. Живеят предимно в короните на дърветата, като понякога слизат на земята в търсене на храна.
Хранене: Лъвските макаци са всеяден вид. Хранят се с плодове, семена, цветя, насекоми, охлюви, дребни гръбначни животни и яйца. Поради обезлесяване и промени в околната среда са принудени да търсят все по-често храна на земята и да разширяват хранителния си спектър, в следствие на което са били забелязани да нападат дори гнезда и яйца на гълъби.
Размножаване: Лъвските макаци нямат строг размножителен период, но има изразен пик в чифтосването през влажния сезон от май до септември, когато храната е в изобилие. Живеят на групи от 10 до 20 индивида с 1 до 3 мъжки и множество женски, като мъжките се размножават с голям брой женски. Бременността трае около 175 дни. Женските раждат 1-2 малки. Малките бозаят до 1-годишна възраст, след което спират да бъдат зависими от майка си. Женските достигат полова зрялост на 4-годишна възраст, а мъжките на 6.
Любопитно: Лъвските макаци дължат името си на своята грива, както и на дългата си тънка опашка с пискюл козина на върха, наподобяваща тази на лъвовете. Благодарение на диетата си, която включва плодове и цветя, тези примати играят важна роля в разпръскването на семената на различни растения чрез изпражненията си.