ОП Зоологическа градина – София

Вълк (Canis lupus)

Семейство: Кучета

Разред: Хищници

Клас: Бозайници

Природозащитен статус: Слабо засегнат (IUCN)

Червената книга на България: Застрашен

Тенденция в броя на популацията: Стабилен брой

Заплахи: Основните заплахи за популацията на вълците са избиването или отравянето им с цел предпазване на селскостопански животни, загуба на местообитания, намаляващи популации на плячката и болести, предавани от безстопанствени кучета.

Продължителност на живота: 6-16 години

Тегло: 30-75 кг

Разпространение и местообитание: Вълците обитават планински и гористи местности в Европа, Азия и Северна Америка. В миналото са били широко разпростанен вид, но в наши дни ареалът им е по-малък и силно разпокъсан поради някогашното им целенасочено избиване.

Хранене: Вълците са месояден вид. Плячката на глутница вълци включва предимно едри копитни бозайници като сърни, елени, лосове и глигани. Вълците единаци често ловят и по-дребни животни като зайци, диви птици и гризачи. Глутниците могат да преследват едра плячка с часове и целенасочено нападат възрастни и болни животни. Когато храната е в недостиг, вълците прибягват до консумация на мърша и отпадъци, лов на селскостопански животни и влечуги и дори канибализъм.

Размножаване: Вълците са моногамни, тоест образуват двойки за цял живот. Брачният им период е между януари и март. Бременността продължава около 62 дни. Женските раждат 3-7 слепи малки в подземно леговище в близост до водоизточник. Вълчетата проглеждат след 9-12 дни и бозаят до 2-месечна възраст, след което започват да се се хранят с месо, осигурено от възрастните индивиди. Младите вълци стават самостоятелни на 1 година, а физическата и половата им зрялост настъпва на между 2 и 3-годишна възраст.

Любопитно: Живеят в йерархични социални групи, наречени глутници, съставени от доминираща двойка и техните потомци. Социалното положение на членовете на глутницата се демонстрира чрез изражения на лицето и пози на тялото.