ОП Зоологическа градина – София

Кафяв (качулат) капуцин (Sapajus apella)

Семейство: Капуцинови

Разред: Примати

Клас: Бозайници

Природозащитен статус: Слабо засегнат (IUCN)

Тенденция в броя на популацията: Намаляващ брой

Заплахи: Основните заплахи за популацията на кафявите капуцини са загуба на местообитания поради урбанизация, лов за месо и незаконен трафик с цел предлагането им за домашни любимци. Този вид е най-често отглежданият като домашен любимец сред приматите.

Продължителност на живота: 15-20 години

Тегло: 1.9-4.8 кг

Разпространение и местообитание: Кафявите капуцини обитават Амазонската джунгла на Бразилия и Гвиана и тропически гори на карибските острови Тринидад и Маргарита. Прекарват повечето си време в короните на дърветата, като слизат на земята само в търсене на храна или при придвижване между раздалечени дървета.

Хранене: Кафявите капуцини са всеяден вид. Хранят се с ядки, плодове, листа, семена, насекоми, ларви, млади птици, птичи яйца, жаби, влечуги, гризачи и дори прилепи. Тези примати употребяват оръдия на труда като пръчки, с които достигат храна и копаят дупки. Те белят ядки, оставят ги да се изсушат за около седмица, след което ги поставят върху плоска повърхност и използват камък, за да ги счупят. Търсят храна групово. Когато някой член на групата намери нещо ядливо, издава свирещ звук, с което информира останалите.

Размножаване: Кафявите капуцини достигат полова зрялост на между 5 и 7-годишна възраст. Живеят на групи от 2 до 20 индивида с най-често един доминантен мъжки и няколко женски, като женските ухажват мъжкия. Бременността трае около 180 дни. Раждат през две години по едно или по-рядко две малки. Майката носи малкото на гърба си и го храни до 9-месечна възраст.

Любопитно: Проучвания показват, че когато на доминантния мъжки на групата бива показан даден метод например за отваряне на врата, той самият започва да използва този метод и дори научава останалите кафяви капуцини да употребяват същата техника.