ОП Зоологическа градина – София

Лапундер (Macaca nemestrina)

Семейство: Коткоподобни маймуни

Разред: Примати

Клас: Бозайници

Природозащитен статус: Застрашен (IUCN)

Тенденция в броя на популацията: Намаляващ брой

Заплахи: Основните заплахи за популацията на лапундерите са загуба на местообитания поради земеделска и индустриална дейност, замърсяване с пестициди и хербициди, лов и незакона търговия с тях.

Продължителност на живота: 25 години

Тегло: 5-15 кг

Разпространение и местообитание: Лапундерите обитават тропическите гори на Южна Азия. Живеят главно на земята, но са и умели катерачи. За разлика от повечето примати обичат водата.

Хранене: Лапундерите са всеяден вид. Хранят се предимно с плодове като смокини и манго, насекоми (например паяци и скакалци), семена, листа и гъби. Понякога нападат и изяждат земеделски култури, отглеждани от хората, сред които царевица, ориз, папая и патладжан.

Размножаване: Лапундерите се размножават целогодишно. Живеят на големи групи, сред които и женските, и мъжките се размножават с множество партньори. Бременността трае около 170 дни. Женските раждат веднъж на всеки две години по 1-2 малки. Малките се раждат с тъмна и дори черна окраска. Добиват отличителния за вида маслинено кафяв цвят 3 месеца след раждане. На около година стават напълно независими от майка си, а на 3 до 5-годишна възраст достигат полова зрялост.

Любопитно: Лапундерите са още познати като свинеопашати макаци, което дължат на малките си, завити опашки. От 400 години насам тези примати са тренирани от хората да берат кокосови орехи в Тайланд, но има данни, че нужната за целта дресура е неетична и причинява болка на животните.