ОП Зоологическа градина – София

Сервал (Leptailurus serval)

Семейство: Котки

Разред: Хищници

Клас: Бозайници

Природозащитен статус: Слабо засегнат (IUCN)

Тенденция в броя на популацията: Стабилен брой

Заплахи: Основните заплахи за популацията на сервалите са загуба на местообитания поради селскостопанска дейност, бракониерство и незаконна търговия с кожите им.

Продължителност на живота: 10-20 години

Тегло: 13-19 кг

Разпространение и местообитание: Сервалите обитават савани, планински плата и гори на юг от Сахара в Африка. Живеят на надморска височина до 3800 метра.

Хранене: Сервалите са месояден вид. Възрастен индивид консумира средно 0.5-1.5 кг месо на ден. Плячката им включва гризачи, птици, жаби, влечуги и дребни антилопи. Усещат наближаваща плячка с изключителния си слух и я дебнат неподвижно до 15 минути, след което при възможност се нахвърлят върху плячката си с подскок, дълъг до 4 метра. Когато уловят птица, сервалите оскубват перата й преди да я изядат. При по-голяма плячка скриват неизяденото за по-късно сред висока трева или изсъхнали листа.

Размножаване: Сервалите се размножават веднъж годишно. Бременността трае около 75 дни. Женската ражда 1-4 слепи малки на труднодостъпно място сред гъста растителност или в изоставени бърлоги на тръбозъби и бодливи свинчета. Котенцата започват да ловуват заедно с майка си на около 6-месечна възраст, а след година са готви за самостоятелен живот.

Любопитно: Чрез високите си подскоци сервалите са способни да уловят птица в полет. Американската порода котки савана е кръстоска между сервал и домашна котка.