ОП Зоологическа градина – София

Снежен леопард (Барс) (Panthera uncia)

Семейство: Котки

Разред: Хищници

Клас: Бозайници

Природозащитен статус: Уязвим (IUCN)

Тенденция в броя на популацията: Намаляващ брой

Заплахи: Основните заплахи за популацията на снежните леопарди са бракониерство, незаконна търговия с кожата и костите им, загуба на местообитания поради земеделска и индустриална дейност, намаляващи популации на плячката им, климатични промени, военни действия и неумишлено улавяне в капани, заложени за други видове.

Продължителност на живота: 15-25 години

Тегло: 25-75 кг

Разпространение и местообитание: Снежните леопарди обитават стръмни, скалисти терени в планините на Централна и Южна Азия на надморска височина до 5800 метра.

Хранене: Снежните леопарди са месояден вид. Плячката им включва средно големи и едри бозайници като овце, азиатски муфлони, кози, диви прасета, белобърнести елени, млади якове и мърша. Обикновено ловуват рано сутрин и привечер, като дебнат плячката си отвисоко и с 15-метров скок се нахвърлят отгоре й.

Размножаване: Снежните леопарди достигат полова зрялост на около 3-годишна възраст. Разгонват се в края на зимата. Бременността им трае 90 до 100 дни. Женските раждат между април и юни в труднодостъпна бърлога, която застилат с паднала козина от коремите си, за да предпазят потомството си от високопланинския студ. Котилото се състои от 2 до 3 малки, като в редки случай броят на малките може да достигне до 7. Малките напускат бърлогата заедно с майка си едва на 2-4 месеца, но са готови за самостоятелен живот на около 2-годишна възраст.

Любопитно: Малките заоблени уши на снежните леопарди им помагат да губят възможно най-малко телесна топлина. Широките им лапи разпределят теглото при ходене по сняг, а дългите им опашки им позволяват да поддържа баланс в скалистия терен. Снежните леопарди са рекордьори в скок на дължина в животинското царство –  скачат до 15 метра. Барсът присъства и в предполагаемата прабългарска календарна система.