ОП Зоологическа градина – София

Азиатски слон (Elephas maximus)

Семейство: Слонове

Разред: Хоботни

Клас: Бозайници

Природозащитен статус: Застрашен (IUCN)

Тенденция в броя на популацията: Намаляващ брой

Заплахи: Основните заплахи за популацията на азиатските слонове са загуба и фрагментация на местообитанията поради селскостопанска и индустриална дейност, конфликти с хората и бракониерство заради месото, кожите и бивните им, които са изключително скъпи и се използват за направата на бижута, произведения на изкуството и други ценни предмети. Популацията им е намаляла с 50% през последните 30 години.

Продължителност на живота: 50-70 години

Тегло: 2000-6000 кг

Разпространение и местообитание: Азиатските слонове обитават тревистите равнини, широколистни гори и вечнозелените тропически гори на Югоизточна континентална Азия, включително територии в Индия, Непал, Бутан, Бангладеш, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Виетнам, Миянмар, Тайланд и южен Китай. Обикалят широк ареал и живеят в близост до водоизточници, като пият вода всекидневно и се къпят при възможност.

Хранене: Азиатските слонове са растителновден вид. Хранят се с трева, дървесна кора, листа, стъбла, плодове и земеделски култури като ориз и банани. Възрастен индивид изяжда от 80 до 150 кг растителна маса на ден. Всекидневно прекарват от 12 до 18 часа в хранене. Всеки индивид изхвърля около един тон екскременти на седмица, чрез което наторява почвата и разпространява семената на растенията, с която се хранят.

Размножаване: Азиатските слонове се размножават целогодишно, като чифтосването е в пик по време на дъждовния сезон. Женските живеят на стада от 15 до 30 животни, предвождани от най-старата и най-опитната, матриарха. Мъжките живеят поединично или на малки ергенски групи и се присъединяват към стадата женски само за размножаване. Бременността трае около 640 дни и е най-дългата сред всички бозайници. Женските раждат по едно малко, рядко близнаци. Малките бозаят за 2 до 4 години и цялото стадо се грижи за тях. Достигат полова зрялост на между 10 и 15-годишна възраст.

Любопитно: При азиатски слонове само мъжките обикновено имат бивни. Хоботът им е съвкупност от хиляди мускули. Хоботът осигурява на слоновете прецизността да вземат едно единствено семенце от земята, но и силата да повдигат тежки клони. Те са изключително интелигентни, социални и емоционални животни. Поздравяват се помежду си, тъжат за починалите си роднини и комуникират чрез многообразни звуци като тръбене и прахтене. Могат и да комуникират от километри разстояние, използвайки нискочестотни тътени, недоловими за човешкото ухо.