ОП Зоологическа градина – София
Семейство: Остроноктести маймуни
Разред: Примати
Клас: Бозайници
Природозащитен статус: Слабо засегнат (IUCN)
Тенденция в броя на популацията: Намаляващ брой
Заплахи: Основните заплахи за популацията на мармозетките на Жофроа са загуба и фрагментация на местообитания поради обезлесяване, бракониерство и търговия с тези примати като домашни любимци.
Продължителност на живота: 10-16 години
Тегло: 190-350 г
Разпространение и местообитание: Мармозетките на Жофроа обитават нископланински гори и низини в Югоизточна Бразилия в Южна Америка. Те са дървесен вид и живеят в ниските и средно високите нива на дървесните корони.
Хранене: Мармозетките на Жофроа са всеяден вид. Хранят се с плодове, цветя, нектар, дървесни смола, насекоми, паяци, охлюви и понякога малки гръбначни животни като гущери и жаби. Те използват специализираните си долни резци, за да издълбаят дупка в дървесната кора и да консумират изтичащите от дупката смола и дървесни сокове. Наблюдавани са и да следват колонии мравки, за да хващат и изядат насекомите, които мравките плашат, като минават.
Размножаване: Мармозетките на Жофроа нямат определен размножителен период и могат да се размножават до два пъти годишно. Живеят на групи от 3 до 20 животни, но чифтосването става само между доминантната двойка, чиято миризма потиска размножителния инстинкт при останалите женски. Те са моногамни – образуват двойки за цял живот. Бременността трае около 145 дни. Женските раждат по 1-2 малки, които бащата предимно носи. Малките се връщат на майка си, само за да бозаят, като кърменето продължава до 3-месечна възраст. Достигат полова зрялост на около година и половина.
Любопитно: Мармозетките на Жофроа са още наричани белоглави мармозетки, което дължат на своите бяло чело и бузи.