ОП Зоологическа градина – София
Семейство: Кучета
Разред: Хищници
Клас: Бозайници
Природозащитен статус: Слабо засегнат (IUCN)
Тенденция в броя на популацията: Нарастващ брой
Заплахи: Основната заплаха за популацията на чакалите е целенасоченият и нецеланосеченият им лов.
Продължителност на живота: 10-14 години
Тегло: 7-13 кг
Разпространение и местообитание: Чакалите обитават степни и гористи местности до 2000 метра надморска височина в Северна и Източна Африка, Югоизточна Европа и Югозападна Азия. България е дом на най-голямата популация от чакали в Европа.
Хранене: Чакалите са всеяден вид. Хранят се с дребни бозайници, птици, влечуги, мърша, плодове и отпадъци. Когато храната е в недостиг като например през зимата, чакалите често убиват повече плячка от нужното и скриват за по-късно това, което не са изяли.
Размножаване: Чакалите са моногамни, тоест образуват двойки за цял живот. Размножават се веднъж годишно. Размножителният им период е между октомври и март в зависимост от региона. Бременността трае около 9 седмици. Женските раждат между 3 и 8 слепи малки, които проглеждат след 8-11 дни. Малките започват да се хранят с месо 15-20 дни след раждане. На около 2-седмична възраст започват да се боричкат и бият за надмощие с братята и сестрите си, в следствие на което до дванадесетата седмица сред тях има установена йерархия.
Любопитно: Чакалите са активни денонощно. Социалната им структура е променлива, като често живеят или сами, или на малки групи от 2-3 индивида. Понякога се срещат и семейни групи от над 3 индивида, съставени от двойка и потомството им.